מה קורה כשהמתכנן רגיש למים... - מרפיר פרויקטים

מה קורה כשהמתכנן רגיש למים…

 

בשנות ה-90 נכנס לתחום שמירת הסביבה השימוש המקצועי במונח "תכנון רגיש למים". המונח מקפל תפישת עולם חדשה, הרואה את המים כשותף לגיטימי בתכנון ובניהול פני העיר והכפר, פני הנוף. זוהי תוצאה של שינוי תפיסת עולם שעד אז ראתה במים אלמנט מטריד שרק מהנדסי ניקוז "טיפלו" בו.

מדוע "טיפול" במרכאות?

מכיון שמדובר על פעולות שנעשו ביחס למים, הרחוקות מטיפול בהם. ראיית מי גשמים, נגר עירוני, שטפונות והצפות נחשבו מטרד. קובעי המדיניות ראו בהם גורם שמפריע למהלך התקין של ההתנהלות האנושית. אלא שזו התמקדות בפן אחד של התופעה והתעלמות מגורמים אחרים בה. ההבנה, שמי-הגשם הם חלק בלתי נפרד מחיינו חלחלה לתודעה, בעקבותיה השתנתה השקפת העולם וטבע מי שטבע את המונח "תכנון רגיש למים". לשמחתנו, דברים אלה משקפים מחשבות שהיו בעבר. כיום אנחנו בתהליך של שינוי התפיסה. מתבוננים ונותנים ערך גם למה שמסביב לנו. כן, גם מהנדסי הניקוז.

מה עושה התכנון הרגיש?

בעצם, התכנון הרגיש מבטא את רגישות המתכנן, שמודע לכך שהצפה מגבילה פעילות או מסכנת חיים. עם זאת הוא יבחן איך לעשות שימוש משכיל במים ולראות איך הוא יכול לעשות בהם שימוש ולרתום אותם כתרומה לסביבה. כלומר, לנהל את מי הנגר.

בצוות התכנון של היום חוברים למתכנן מומחים מתחומים שונים. אקולוג או ביולוג, יועץ תיירות, כלכלן, הידרולוג, מהנדס סביבה. כל יועץ מתמחה בפיקסל אחד של התמונה. במקרה הצורך ישתתף גם מהנדס ניקוז. הכל לפי העניין.

בפרויקטים שנדרשת בהם מעורבות הידרולוג מומחה, מחפשים פתרונות לנהל את תנועת המים. חלק מהם אנחנו חושבים שצריך לשמור. בין שבטבע או במרחב הבנוי. בנחל, בגינה ציבורית או בפארק. חלק מהמים אנחנו משיבים בחזרה לאמא אדמה ולמי התהום. לפעמים אנחנו מפנים חלק להשהייה על גגות (עם או בלי צמחיה). ולפעמים את היתרה של המים אנחנו נעביר למערכת הניקוז הציבורית. את מה שהיא מסוגלת לשאת.

איך עושים את זה?

קל יותר לעשות את זה ביצירה חדשה מאשר על מערכת מתפקדת קיימת. דוגמא טובה לכך היא "תמ"א אחת" – תכנית המתאר הארצית החדשה, המאחדת בתוכה ברגישות, בבהירות ובשפה של שיתוף פעולה מגוון תמ"אות ישנות.

גם במערכות קיימות אפשר לקיים ראיה רגישה ולהחיל פתרונות מקומיים. כי אפשר. לעשות, ברגישות, שינוי. לראות בגורמי הסביבה משאב שחוזר אליה ומיטיב ועם האדם. ברגש ועם ערך. לנו ולדורות הבאים.

שתפו מאמר זה