בַּשישי לשישי 72, נכנס המושג הזה לתרבות הישראלית. מאז הוא משמש במגוון סיטואציות, תחומים ודיסציפלינות. מסתבר שגם בהידרולוגיה.
אני נזכר בו בכל פעם שמתקשר אלי לקוח, המבקש חוות דעת הידרולוג או בעל תפקיד (יזם, קבלן, אדריכל וכיו"ב) המעורב בפרויקט הידרולוגי מסוים ושואל אותי על הקשר שבין הידרולוגיה לבין הרגולציה, דרישות הגוף המוניציפלי, הנחיות התמ"א והתניות התקן לבניה ירוקה. מסתבר שבתהליך קבלת היתר לבניה מעורבים תהליכי משנה רבים, והרבה מים עוברים בנהר עד לאותה חותמת מיוחלת. תוך התהליך הזה פועלים אנו, ההידרולוגים. אפשר לקרוא לתהליך בשם הגנאי "בירוקרטיה". אבל מאחוריו נחבאים הרבה אנשי מקצוע שמטרתם לעזור ללקוח בקצה עם בעיות שעולות אל פני השטח. לפעמים נוצר מצב שהפתרונות מציפים את היזמים והרשויות.
והתוצר הסופי? כן, לעיתים הוא מבלבל. אחד הדברים האלה הוא התנאי המוקדם לטיפול ב-15% גשם ו-15% שטח במגרש.
מה ההבדל? ככה זה כשיש שניים. תכנית המתאר הארצית עוסקת באיגום מים עיליים והגנה על מי התהום (תמ"א 1. התכנית החליפה, החל ב-2020, את התכנית הותיקה תמ"א 34ב4). התמ"א קוראת להשאיר שטח של 15% מהמגרש פנוי לחלחול. מדובר על שטח שכשגשם ישיר נופל עליו, טיפות המים נספגות מיד באדמה ומחלחלות מטה באופן חופשי עד לאיחוד משפחות במי התהום.
אפשר דוגמא? שטחי גינון הם דוגמא מצוינת לשטחי חלחול, כיון שגשם שנופל על שטח הגינון מחלחל ישירות אל הקרקע. זה שונה מעט אם יש מרתף במגרש והגינון נמצא עליו. במצב זה נדרש טיפול של ניקוז והפניית המים המחלחלים לעבר מערכת ניקוז אחרת.
ומה הכוונה ב-15% גשם? כאן מדובר על תקנות המופיעות בתקן לבניה ירוקה בת-קיימא (ת"י 5281). התקן מחייב את ההידרולוג להוכיח שהוא מטפל ב-15% לפחות מהכמות הכללית של הגשם. איזה גשם? זה שיורד על אותו מגרש בדיוק.
וזהו?
אז זהו שיש עוד. בניתוח ארועי גשם נדרש הידרולוג מומחה להתיחס לא רק לכמות הכללית של הגשם, אלא גם לעוצמת הגשם. עוצמת הגשם משתנה מארוע לארוע, ובמהלך השנים מצטברים אלפי ארועים שונים. לכן ישנם הידרולוגים המתמחים בחישובים הידרולוגיים סטטיסטיים של עוצמות הגשם וזמני החזרה שלהם בשנים. בדוח ההידרולוגי יתיחס ההידרולוג גם לזמן הריכוז של המים . כי אז זה באמת יכול להוביל למצב של הפוך על הפוך, גוטה, הפוך…
מבולבלים? מסתבר שבשביל למצוא לא צריך לחפש… בין אם אתם ירושלמים, או שאתם מראמת-גן, החסקה ההידרולוגית שלנו תוביל אתכם לחוף מבטחים.
(מאת: יוחאי ברנאי)