בסביבה שבה גדלתי היו הרבה לולים של תרנגולי הודו. גם למשפחה שלי היו כמה לולים. חיה מוזרה התרנגולים: היא נבהלת מדברים שנראה שהיא יכולה להתמודד איתם בקלות, ומתוך הסקרנות האינסופית שלה היא מביאה את עצמה למצבים שבהם היא גורמת לעצמה לסבל. כמו אנשים, רק עם נוצות. בשונה מבני האדם, החיה הזו לפעמים נתקעת עם הראש באיזה מקום או נתפסת עם הרגל על איזה מִתקן. מנחם, הדוד המיתולוגי שלי, טוען שזו חיה שנולדה בשביל לחפש דרכים איך להסתבך.
ההתנהגות שלה בקבוצה, במסה גדולה, היא מעניינת במיוחד. פעם, כשרצינו להעביר להקה מלול אחד ללול השני הרמנו לאוויר שק עשוי בד יוטה. השק כל כך הפחיד את הלהקה, שלפתע כל התרנגולים, בבת אחת, החלו לנוס לכל הכיוונים. המולה, רעש וצלצולים – מערבולת של אבק באוויר – ואולי שני תרנגולים הצליחו לחדור ללול השני… כל היתר התפזרו בחצר.
עכשיו תשאלו: איך זה קשור להידרולוגיה?
אפשר לחלק זרימות של מים לשני סוגים עיקריים. מצד אחד קיימת זרימה טורבולנטית. זו זרימה שהאנרגיה האצורה במים גבוהה. גועשת. בזרימה כזו נראה שפועל בתוך המים מנוע טורבו שמערבל את המים והם גועשים, עד כדי שהם עשויים לזרום גם במספר אפיקים, "לאן שהם רוצים." מצד שני קיימת זרימה למינרית. האנרגיה בה נמוכה, בדרך כלל גם המהירות בה איטית. במצב למינרי זרם המים זורם ברגוע, שטוח ועל מי מנוחות וקל לשלוט במהלכו.
נספח ניקוז הוא מסמך הידרולוגי שמתאר, בין היתר, גם את אופי הזרימה החזוי בערוצים קיימים סמוכים לאתר שעליו נכתב המסמך. לעיתים יבוא לידי ביטוי במסמך גם אופי הזרימה על פני משטחים שהמבנה הטופוגרפי שלהם הוא מישורי.
בתכנון ניקוז באים לידי ביטוי היבטים של סוגי הזרימה. כדי להכניס כמות גדולה של מים לתוך פתח של צינור נכון יהיה להוליך אותם רגוע ככל שניתן על מנת שהצינור יקלוט את כולם. בין אם מדובר על צינור ניקוז, ובין אם כשמדובר על בור חלחול שתכליתו לקלוט את כל מי הגשמים שיורדים במגרש במקום שיגיעו לרחוב.
את זה בדיוק אנחנו עושים בדוחות ההידרולוגיים בבנייה העירונית או בנספחי הניקוז שאנו כותבים. אנו עוברים ל"חשיבה של תרנגול": אנו מחשבים את כמויות המים שיורדות באֵרוע חזוי של גשם ומספקים פתרון לאיך להעביר אותם מהגג ליעדם המתוכנן (ערוץ קרוב, מערכת הניקוז העירונית או אל בור החלחול) דרך אלמנטים שמפחיתים את האנרגיה. לא בבת אחת, אלא לאט לאט. המים זורמים להם בנחת לתוך הבור ומחלחלים בקצב למי התהום. כך אנחנו עוזרים להביא ערך ללקוח שלנו, ללקוחות שלו, לרשות המוניציפלית, לסביבה ולנו.
(כתב: יוחאי ברנאי בצלאל)