המחשבה על מים עושה טוב. כמו מקלחת מנטאלית.
השמועה, שמים שקטים חודרים עמוק הביאה אותנו לפעול לדיוק רב יותר בדוחות ההידרולוגיים שאנחנו מפיקים ב"מרפיר פרויקטים". הפוסט הזה נכתב בעקבות מפגש עם מתקן השקיה חקלאי ששמו קַו-נוֹע. מלבד היותו המצאה ישראלית מעוררת השראה, הוא גם עדות לכך שעדיין יש חקלאות וחקלאים פה באזור, שזה כבר טוב. מה גם שדרך השטחים האלה מתמלא אקוויפר החוף, אז בכלל.
תשאלו: מה זה אקוויפר? כשמתבוננים בתשתית האדמה שאנחנו חיים עליה רואים שהיא סלע אחד ע-נ-ק שיש בו נקבים בגדלים שונים המקושרים זה לזה על-ידי חללים זעירים, פתחים, סדקים וחורים גדולים באבן. בעומק, החלק התחתון של הסלע אטום בדרך כלל כמעט לחלוטין, והוא מחזיק מים. אל כל החללים הללו מחלחלים מי הגשם ונאספים לכדי גוף אחד בגודל עצום ולעומק רב. לגוף המים הזה אנחנו, ההידרולוגים, קוראים אקוויפר. במישור החוף האקוויפר נמשך בערך מחוף הים ועד לשפלת ההר ועומקו עשרות רבות של מטרים.
נחזור לקו-נוע? מה שתפס את העין בקו-נוע, הוא הפיזור של המים על הקרקע (מהבחינה ההידרולוגית) והקשר – איך לא? – לתודעה.
תחשבו על זה: הגשם הוא סוג של משקע מקשר. כמו דיבורים. עוצמת הגשם (שנמדדת בכמות הגשם היורד במשך שעה אחת) משקפת את עוצמת הפגיעה שלו על הקרקע. ככל שהגשם יבוא בכמויות קטנות יותר ויהיה קל, רך ועדין, ככה יותר מים יחלחלו לאדמה. בניחותא. כמו מילים רכות בין אדם לאדם. האדמה תמיד מוכנה לקבל רכות של גשם ולקלוט כי היא צמאה לקשר וליחסים עם הגשם. המבנה הטבעי שלה בנוי לזה. אבל בעדינות. חקלאים קוראים לזה קיבול שדה.
מה קורה כשמתוך הצינור יוצא קצב מוגבר של מים?
נכון, העוצמה של המים גוברת. כמו מילים שמכות חזק, כך המים מכים בקרום הקרקע העדין וגורמים לשינוי במבנה הראשוני שהיה קיים בה. כך הקרקע הופכת שטוחה. ונאטמת. פיסיקה של הידרולוגיה.
והמים? הם זורמים עליה. מתרחקים ממנה למקומות אחרים. בשפה המקצועית שלנו, ההידרולוגים, קוראים לזה נֶגֶר-עילי. כשכמויות המים גדולות עולה גם כמות הנגר, ואז נוצרת הצפה.
באותו השבוע שבו ראינו את הקו-נוע, קיבלנו לכתוב מספר דוחות הידרולוגיים. כמה לקוחות שעוסקים בקידום פרויקטים של תמ"א 38 והתחדשות עירונית נזקקו לחוות דעת הידרולוגית. הבטנו בתכניות שלהם וחיפשנו בהן את האפשרות להגדיל את אותם השטחים שבהם תהיה גינה. למה גינה? כי זה כמו שדה, רק בקטן. מקום שמתווך בין הגשם לקרקע, מרכך את האנרגיה של המים. בגינה יכולים מי גשם לחלחל, בנחת, לתוך הקרקע שמתחת.
זה סוג התקשורת שאנחנו ב"מרפיר פרויקטים" פועלים לייצר עם הלקוחות שלנו. כשאנחנו מסבירים את אופי החשיבה ההידרולוגי שלנו ללקוחות, בקצב ובנחת, הדברים גם בדרך כלל מחלחלים…