אחת מתפיסות העולם המקצועיות של ניהול נגר במרחב העירוני הצפוף הוא הותרתם של שטחי חלחול.
מהם שטחי חלחול? איך כדאי ליישם אותם? איזה גודל נדרש להם? על כך בדברים הבאים:
אז מהם שטחי חלחול?
עקרונית מדובר על שטחי קרקע שבהם מתקיימת רציפות זרימה למים: החל בעת פגיעתם בקרקע כשהם יורדים כגשם, ועד שהם מגיעים אל מי התהום.
נתיבי הזרימה האלה נשמרים חופשיים מכל בינוי שהוא. אפילו מרתף. כלומר ששטחים שקיים בהם בינוי – כזה או אחר – אינם עונים להגדרה של שטחי חלחול.
קיומם של שטחי חלחול חשוב בתוכנית הידרולוגית לניהול נגר. הם מסייעים בניהול הנגר בעיקר בהיבט של הפחתה בכמויות הנגר.
איך שטחי חלחול מפחיתים נגר?
בזכות העובדה שהגשם פוגש בקרקע טבעית, חלק ממנו נספג לתוך הקרקע וכמות הנגר פוחתת. ומה שמחלחל טבעית עדיף על חלחול באמצעות בור חלחול / החדרה.
כל שטח קרקע פנוי מבינוי יכול להיות שטח מחלחל? התשובה הפשוטה לכך היא כן, אבל…
כמו כל דבר בחיים גם כאן ישנם משתנים שמשפיעים על התשובה. מה למשל?
למשל סוג הקרקע. יש קרקעות שבהן כושר החלחול לקרקע הוא מהיר. אלה הקרקעות החוליות, או קרקעות שהמרכיב החולי בהן הוא גבוה. שטחי חלחול בקרקעות כאלה הם יעילים מאחר וקצב החלחול בהם מהיר. למול הקרקעות החוליות יש קרקעות חרסיתיות, שבהן כושר החלחול לקרקע הוא איטי. שטחי חלחול כאלה הם פחות יעילים, מאחר והקרקע החרסיתית נאטמת מהר. כתוצאה מכך מתפתח גם נגר במהירות, ונדרשים פתרונות אחרים לניהול הנגר.
מה עוד משפיע על שטח החלחול?
למשל אופן הפיתוח של השטח המחלחל. שטח שנועד להיות שטח מחלחל, אך פותח בשיפוע מקטין את היעילות שלו, מאחר ועל שיפוע סביר שיתפתח יותר נגר מאשר בשטח מישורי אופקי.
כדי להביא ליעילות הגדולה ביותר של שטח חלחול נכון ליישם אותו כשהוא נמוך מסביבתו. כך יכולים מי הגשמים לשהות בו עד חלחולם. זה מאפשר גם למים מהסביבה לזרום לשטח החלחול ולחלחל בו במקום שיזרמו למקומות אחרים במגרש או במרחב הציבורי.
באיזה גודל צריך להיות שטח מחלחל?
כעיקרון, כל שטח שאפשר לקיים כשטח מחלחל עדיף על שטחים אטימים. הדברים נכונים לכל אזור, בין שהוא עירוני ובין שהוא כפרי. חשוב מאד להותיר שטחי חלחול גם בשטחים פרטיים וגם בשטחים ציבוריים.
תכנית המתאר הארצית תמ"א 1 אינה מנחה הותרת שטח מינימלי של 15% מהמגרש לטובת חלחול. כמובן שאם אפשר יותר מכך אז לנושא ההידרולוגי זה עדיף.
וחשוב לציין שאנחנו, במרפיר, יכולים בחוות הדעת ההידרולוגית לנהל כמויות גשם לא רק בהתאם לתיקון 8 לתמ"א 1 אלא לפעמים גם כששטחי החלחול הם בשיעורים משתנים.