קוראים לזה מתחמי אנרגיה ירוקה, מתחמי אנרגיה חלופית, מתחמי אנרגיה מתחדשת, מתחמי אנרגיה סולארית. קבלו את החוות הפוטו-וולטאיות. מה זה בעצם?
מדובר על שטחי קרקע חשופים, אשר לחלקם נקבע שינוי (מוגבל בזמן בדרך-כלל) בשימושים ביחס ליעוד השימוש המקורי, שעליהם מותקנים מתקנים פוטו-וולטאיים (סולאריים), שעיקרם ייצור חשמל על ידי המרה של אנרגית השמש לחשמל.
במרכז הארץ אפשר לראות אותם על מבנים שונים במרחב העירוני והכפרי. בדרום הארץ ובצפונה אפשר לראות אותם גם בשדות חקלאיים וגם בשטחים פתוחים.
אפשר לזהות אותם בקלות: אלה מתחמים שמשתרעים על שטחים גדולים, והם מכוסים בפאנלים סולאריים (בשפת המקצוע זה נקרא "פוטו-וולטאי").
איך זה קשור להידרולוג?
השינוי ביעוד הקרקע מביא עמו גם לשינוי השימוש בקרקע. במקום קרקע חשופה בעבר, מכוסה השטח במשטחים ניכרים שעשויים (באזור המגע עם הגשם) ממשטחים גדולים עשויי זכוכית ומחלקי מתכת המהווים את שלד המתקנים.
מאחר ומדובר על חומרים חלקים (בניגוד לקרקע ולאבנים שבה) עולים גם מקדמי הנגר של התכסית החדשה (הפאנלים הסולאריים). מה המשמעות של זה?
המשמעות הינה שהנגר (שזה, בעצם, חלק הגשם שאינו מחלחל או מתאדה) מתרכז מהר יותר אל הקרקע ובפחות מקומות מבעבר. כלומר פיזור המים עובר ממרחב השדה לאזורים ספורים בלבד, בהם מחלחלים פחות מים ונוצרות זרימות שמהירותם גבוהה מהמצב הטבעי. עם העליה במהירות הזרימה ואובדני החלחול נוצרת גם עליה בספיקות הנגר – הן בשטח עצמו, והן בערוצי הזרימה שבאגן הניקוז בו השטח נמצא.
תופעת לוואי שנגזרת מתוך התהליך היא עליה בסחף קרקע מהשדה. כך נוצר תהליך של הדּלדלות קרקע מצד אחד, ואפשרות להשקעת סחף מזיקה במקומות רחוקים יותר במורד האגן. גם את זה אנחנו מונעים.
אז מה עושים?
יש מגוון פתרונות להתמודדות עם השינוי. כמו בניהול נגר עירוני, גם כאן קיימות אפשרויות לניהול נגר, כאשר המטרה היא להביא לכך שמבחינה הידרולוגית השדה יתפקד כעת (כמעט) כמו שהיה לפני הקמת המתחם.
כלומר: להעצים את השהית הנגר בשדה, להגביר את הסיכוי לחלחול של נגר בקרקע ובמקביל, לצמצם את כמויות הנגר היוצאות מהמתחם כדי למנוע אפשרויות של נזקי התחתרות ערוצונים וסחף קרקע מוגבר.
כל אלה, תוך השקעת מחשבה על שימור משאבי הטבע ליום המחר, היום בו ישוב השדה לשמש כשטח חקלאי.
בחירת האמצעים לניהול הנגר בחווה הפוטו-וולטאית קשורה למספר גורמים עיקריים ובהם: אזור אקלימי שבו החווה מצויה; מאפיינים גיאוגרפיים וטופוגרפיים של האזור; מאפייני הקרקע, סוגה ותת-הקרקע של השדה; עוצמות הגשם השכיחות לאזור בהתאם להסתברות החזרה של ארועי המשקעים; מידת הכיסוי של הפאנלים הסולאריים על הקרקע ועוד.
אנחנו במרפיר פרויקטים מנהלים נגר במתחמים פוטו-וולטאיים, במחויבות הידרולוגית.